Bijeenkomsten Overheidsbrede onderzoekscommunity

De community komt meerdere keren per jaar (tot nu toe online) bij elkaar rondom een aantal thema’s. Deze thema’s worden bepaald door de leden van de community. Hierbij gaat het om een inhoudelijk thema of een doelgroep (welke inzichten zijn er uit onderzoek?), een procesonderwerp (hoe doe je het?) of bijvoorbeeld nieuwe onderzoeksmethoden. De bijeenkomsten worden grotendeels verzorgd door de leden zelf.  Naast deze sessies organiseren we verdiepende inzichten sessies, waarin we met ervaringsdeskundigen onderwerpen verder uitdiepen, met als doel om per onderwerp een factsheet te maken waarin alle inzichten zijn gecombineerd.

Onderwerpen van de voorbije en nog te plannen bijeenkomsten

Datum

Onderwerp

Nog plannen

(Q2/Q3 2023)

Inclusief onderzoek en (eigen) panels

In navolging van eerdere bijeenkomsten van de overheidsbrede onderzoekscommunity over inclusief onderzoek doen en de methoden die daarvoor beschikbaar zijn, gaan we tijdens deze bijeenkomst in op de ins- en outs van een eigen (inclusief) onderzoekspanel. Veel organisaties hebben (de behoefte om) zelf een panel op de starten (van burgers, ondernemers of samenwerkingspartners) die ze regelmatig en structureel kunnen bevragen of voor co-creatie van dienstverlening en communicatie. Wat komt hier bij kijken en zorg je dat je je panel inclusief maakt?

Nog plannen

(Q2/Q3 2023)

Hoe kunnen inzichten uit onderzoek overheidsbreed gedeeld worden?

Overheidsorganisaties doen onderzoek rondom dezelfde thema’s en (doel)groepen. Hoe kunnen we de inzichten uit deze onderzoeken ontsluiten, toegankelijk maken voor andere overheidsorganisaties en in samenhang duiden? Hiermee komen we tot overheidsbrede inzichten en voorkomen we dat we onderzoeken dubbel doen. Ook vanuit burgerperspectief is het van belang dat onderzoeken worden gedeeld:  veel onderzoeken richten zich immers vrijwel uitsluitend op de communicatie en dienstverlening van de eigen organisatie, terwijl de burger een overheidsbrede klantreis maakt.

24 januari 2023

Doenvermogen van burgers en de doenlijkheid van beleid

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de onderwerpen doenvermogen en doenlijkheid. De volgende vragen staan centraal:

  • Wat is doenvermogen en wat is een doenvermogentoets?
  • Welke factoren zijn van invloed op het doenvermogen?
  • Hoe onderzoek je doenvermogen van burgers en de doenlijkheid van specifiek beleid en dienstverlening?
  • Hoe zorg je dat organisaties bij het ontwikkelen van beleid en dienstverlening rekening houden met doenvermogen van burgers?

13 december 2022

Vergroten van de impact van onderzoek met visualisaties

Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op het vergroten van de impact van onderzoeksresultaten door het visualiseren van onderzoeksgegevens. Denk bijvoorbeeld aan het visualiseren van klantreizen, cijfers en data, resultaten uit gedragsonderzoek, persona’s, behoefte profielen, et cetera. Tijdens de bijeenkomst passeren een aantal inspirerende voorbeelden de revu en kijken we samen wat maakt dat een visualisatie impact heeft (boodschap overbrengt en zorgt dat resultaten blijven ‘plakken’ en aanzetten tot actie). 

10 november 2022 

Inzichten uit onderzoek naar overheidsdienstverlening en communicatie:

Wie bereiken we niet? Hoe pas je gedragsinzichten toe?

In deze bijeenkomst gaan we in op de feiten en cijfers over het niet gebruik van regelingen, onderbenutting en onderliggende redenen daarvan. Ook zoomen we in op feiten en cijfers over digitale vaardigheden en het gebruik van (communicatie)middelen en kanalen, en de begrijpelijkheid van onze communicatie en de herkenbaarheid van onze boodschap en goede voorbeelden: hoe kan het ook?

In het tweede deel van deze bijeenkomst vertelt DG toeslagen over de belangrijkste gedragsinzichten uit het onderzoek naar het invorderen van toeslagen, hoe ze de gedragsinzichten in de praktijk hebben gebracht en hoe ze verder vervolg gaan geven aan dit onderzoek. 

29 september 2022

Jullie doelen ambities en onderzoeksvragen voor 2022/2023

Tijdens deze bijeenkomst staan jullie doelen en ambities voor 2022/2023 centraal en hoe de onderzoekscommunity jullie daarbij kan helpen. Wat verwachten jullie van de community en hoe kunnen we hier invulling aan geven? Aansluitend gaan we  in op de onderzoeksvragen die komend jaar binnen jullie organisatie centraal staan. Samen verkennen we de gedeelde vragen en horen we graag van jou met welke vragen je aan de slag wil maar misschien geen tijd of geld voor hebt. Deze kunnen we in gemeenschappelijk oppakken. Daartoe willen we een gemeenschappelijke agenda opstellen.

8 september 2022

Congres Mens Centraal: netwerklunch

Tijdens het congres organiseren we een netwerklunch voor de leden van de overheidsbrede onderzoekscommunity voor informatie en dienstverlening

21 juni 2022

(live bijeenkomst in Utrecht)

Onderzoek onder jongeren zonder vangnet middels spelmethoden

Welke knelpunten ervaren ouders en jongeren met een lagere (digi)taalvaardigheid, met en beperkt sociaal vangnet, of met een fysieke of mentale uitdaging bij de regelzaken rondom 18 jaar worden. Voor het onderzoek werd een spelvorm bedacht om jongeren op een laagdrempelige manier te betrekken in het onderzoek. Het spel is gespeeld op scholen en in buurthuizen. Dit spel is ingezet om de jongeren op een leuke en laagdrempelige manier in het onderzoek te betrekken. Ook voor de ouders is er een creatieve onderzoeksvorm bedacht. Op 21 juni presenteren we de belangrijkste inzichten voor dienstverlening en communicatie, de inzichten over spelvormen als ondezoeksmethode en spelen we het spel.  Het rapport en de belangrijkste inzichten voor communicatie met jongeren vind je hier.

19 mei 2022

Creatieve onderzoeksmethoden

Mix & Match: hoe ontwerp je een onderzoeksmethode die past bij je vraagstuk en doelgroep? We gaan hierbij in op verschillende methoden, zoals actiegericht onderzoek, niet verbaal onderzoek, onderzoek naar (onbewust) gedrag, gamification en voice in vragenlijsten.

21 april 2022

Inzichtensessie empathie

Tijdens deze sessie deelden een groot aantal overheidsorganisaties hun kennis en inzichten over wat burgers verwachten van een empathische overheid. Dr. Ir. Wina Smeenk, lector aan de Hogeschool inHolland en ontwikkelaar van het empathisch co-designkompas reflecteerde op de inzichten. De inzichten worden momenteel gebundeld in een factsheet.

14 april 2022

Hoe vergroot je de impact van onderzoek op beslissers? 

Hoe identificeer je de belangrijkste stakeholders? Hoe kun je je invloed vergroten en er voor zorgen dat je organisatie de behoeften van de burger centraal stelt. Logius en Duo presenteren een case en delen hun ervaringen.

24 maart 2022

Inzichtensessie minder (digi)taalvaardigen

Tijdens deze sessie delen we onze kennis en inzichten over minder (digi)taal vaadigen. De inzichten worden momenteel gebundeld in een factsheet.

10 maart 2022

Hoe doe je overheidsbreed onderzoek rondom levensgebeurtenissen?

Aan de hand van concete cases gaan we door het proces van overheidsbreed onderzoek doen en bespreken we de belangrijkste inzichten uit onderzoek. De SVB vertelt over de challenge, weet jij voor wie jij het doen? Waarbij medewerkers zelf het gesprek aan gaan met burgers, hoe zij inzichten binnen de organisatie verder brengen en het gebruik ervan borgen. 

3 februari 2022

Wat verwachten burgers van een empathische overheid?

En wat betekent dit voor onze communicatie en dienstverlening? We gaan in op inzichten uit onderzoek over de verwachtingen van burgers, de ervaren belemmeringen bij de overheid, en hoe je inzichten uit onderzoek empathisch overdraagt. Hoe draag je inzichten uit onderzoek  empathisch over? Op 21 april vond een verdiepende inzichtensessie plaats.

9 december 2021

Inclusief onderzoek doen

Hogeschool In Holland presenteert de methode “Op stap met de buurtkoffer”, een methode voor inclusief onderzoek en de aandachtspunten bij het doen van inclusief onderzoek. In het tweede deel van deze sessie gaan we in op inzichten uit inclusief onderzoek.

4 november 2021

Methoden van inclusief onderzoek

In deze sessie aandacht voor methoden voor inclusief onderzoek, zoals Cafe Bepp en onderzoek onder financieel laaggeletterden door Wijzer in Geldzaken.

6 juli 2021

Design thinking

Wat is design thinking en hoe pas je het toe? Aan de hand van concrete oefeningen gaan we aan de slag!

1 juni 2021

Actuele onderzoeksvragen

Welke vragen spelen er momenteel binnen jullie organisatie? Waar zien we mogelijkheden tot samenwerken? Welke aanpak willen we hanteren voor het delen van inzichten? 

30 maart 2021

Startbijeenkomst onderzoekscommunity

Wat zijn onze verwachtingen doelen?